Controle en preventie

Om gaatjes te voorkomen en een gezonde mond te houden is het belangrijk om preventief bezig te zijn met uw gebit. Dit houdt in dat u elke dag 2 keer en op de juiste manier uw tanden moet poetsen. Daarnaast raden wij u aan 1 keer per dag te flossen of te stokeren, waardoor de kans verkleind wordt dat er tussen de tanden en kiezen gaatjes ontstaan.

Het is van groot belang dat u, het gebit twee keer per jaar laat controleren door uw tandarts. Hierbij geven wij onze deskundige expertise over de staat van uw gebit, waarbij gekeken wordt naar o.a. gaatjes, tandvleesproblemen, etc. Bij Tandheelkundig Centrum Veghel maken wij gemiddeld eens in de 2-3 jaar een röntgenfoto. Hierdoor kunnen wij zien of er gaatjes in, of tussen uw tanden en kiezen zijn ontstaan. Bovendien kan het uitsluitsel bieden over de aanwezigheid van eventuele ontstekingen aan uw gebit.

Kinderen krijgen, vanaf het moment van doorbreken van de eerste volwassen tanden en kiezen, (rond een leeftijd van 6 jaar) 2 keer per jaar een fluoridebehandeling. Een fluoride behandeling is een preventieve behandeling, om gaatjes te voorkomen. Indien dit proces al in lichte mate aanwezig is, biedt een fluoridebehandeling de mogelijkheid dit te stoppen. De behandeling wordt herhaald tot een leeftijd van 16 jaar. Na het behalen van deze leeftijd is het risico op het ontwikkelen van gaatjes sterk afgenomen en heeft de fluoride het oppervlak van de tand dusdanig versterkt dat slechts het poetsen met fluoridetandpasta volstaat.

Daarnaast is het sealen van volwassen kiezen, ook een preventieve behandeling die het Tandheelkundig Centrum Veghel regelmatig uitvoert. Het voorkomt dat er gaatjes in de fissuren (groeven bovenop de kiezen) ontstaan.