Kronen / bruggen

Kronen en bruggen kunnen een oplossing zijn als u door tandbederf één of meer tanden of kiezen bent kwijtgeraakt. Ze vormen een duurzaam alternatief als er onvoldoende houvast is voor een gewone vulling. Kronen en bruggen kunnen ook gebruikt worden ter verbetering van het uiterlijk en de esthetiek. Bijvoorbeeld als de tanden en kiezen in de mond verkleurd of slecht gevormd zijn.

Indien u een kroon of brug nodig heeft, zal de tandarts de betreffende tanden en/of kiezen eerst omslijpen tot een bepaalde vorm. Vervolgens zal de tandarts een afdruk nemen van de nieuwe situatie en de juiste kleur bepalen voor de uiteindelijke kroon of brug. Wanneer het bepalen van de juiste kleur erg moeilijk is, zullen wij u naar het tandtechnisch laboratorium verwijzen om te juiste kleur exact te laten bepalen. Hierdoor kunnen wij u het mooiste resultaat garanderen.

De kroon of brug wordt in het tandtechnische laboratorium gemaakt. Dit gebeurt individueel op basis van de juiste vorm en in de juiste kleur. Bovendien kijkt de tandtechnicus goed naar de rest van uw gebit, om de kroon of brug zo natuurlijk mogelijk te laten lijken. Gedurende de periode dat de kroon of brug wordt gemaakt (1-2 weken), heeft de tandarts een noodkroon of noodbrug gemaakt waardoor u normaal kunt functioneren.

Kronen

Kronen worden vastgelijmd op de tand of kies (cementeren). Een kroon is gemaakt van porselein en past precies over een afgeslepen tand of kies. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug.

Bruggen

Een brug vervangt één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. De brug wordt geplaatst op pijlers: twee of meer afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte. Bruggen bestaan uit twee of meer kronen die op de pijlers passen en een brugtussendeel. Dit tussendeel bestaat uit één of meer kunsttanden en wordt ook wel dummy genoemd. De kunsttanden komen op de plaats van de open ruimte.

Kronen & Bruggen worden op maat gemaakt

Kronen en bruggen benaderen zoveel mogelijk de oorspronkelijke vorm en functie van de oorspronkelijke tanden en kiezen. Om te zorgen dat de kroon goed in uw gebit past, wordt een gipsmodel van uw gebit gemaakt. De kleur van een kroon of brug wordt aangepast aan de kleur van uw echte tanden en kiezen.