Vullingen


Conserverende tandheelkunde wordt toegepast om de aangetaste tanden en kiezen op een zo duurzaam mogelijke manier te behandelen. Dit is het bekende gaatjes vullen, zoals het in de volksmond wordt genoemd.

Indien er een gaatje (Cariës) aanwezig is in een tand of kies, betekent dit dat er tandbederf is ontwikkeld. Het is belangrijk dat de tandarts al het aangetaste tandmateriaal eerst verwijderd met een boor zodat er alleen nog maar gezond sterk en hard tandmateriaal overblijft. Hierna zal de tandarts deze tand of kies opnieuw opvullen met een vulmateriaal.

Het vulmateriaal heet composiet. Composiet bestaat uit een matrixfase van kunsthars en een vulstoffase. Door de vulstof krijgt het vulmateriaal stevigheid, de kunsthars zorgt voor een goede verwerkbaarheid van het materiaal en het bindmiddel (silaan) hecht de stoffen goed aan elkaar. In tegenstelling tot amalgaam, dat door retentie houdt, worden composieten, na het etsen van de tand met meestal fosforzuur (35%-50%) of een ander zuur en het aanbrengen van een primer en een bonding, aan het tandmateriaal gelijmd.

Men maakt onderscheid tussen drie soorten composiet. Hybride: gemengd met grote en kleine vulstofdeeltjes. Is zeer sterk en wordt gebruikt bij restauraties in de achterste delen van de tandbogen, waar grote kauwkrachten ontstaan. Dit is iets minder sterk dan amalgaam, maar veel esthetischer. Microfijne: met zeer kleine vulstofpartikels. Deze is vrij slijtvast, maar niet stevig, en wordt toegepast bij voortand restauraties. Nano-composiet: met zeer kleine vulpartikels. Maken het composiet tot hoogglans polijstbaar.

Omdat composiet niet vrij is van krimp, is het erg belangrijk de krimp zoveel als mogelijk te verkleinen. De tandarts kan dit doen door een grote caviteit (een gaatje) niet in één keer te vullen maar het composiet in laagjes aan te brengen. De maximale dikte die de meeste uithardingslampen in een keer kunnen uitharden, is ongeveer 3 mm. Het voorkomen van de zogenaamde ‘witte vullingen gevoeligheid’ kan zo worden voorkomen of tot een minimum worden teruggebracht.
Enige gevoeligheid na het krijgen van een composietvulling kan echter niet worden voorkomen. Dit gaat gelukkig na een tijd weer over. Hoe lang het duurt kan verschillen per persoon.

Vroeger werden veel vullingen van amalgaam gemaakt. Deze type vullingen maken we tegenwoordig nauwelijks meer. De reden hier voor is dat deze esthetisch minder mooi zijn en er meer van de tand moet worden ‘beslepen’ dan bij een vulling gemaakt met composiet (een witte vulling).
Soms wordt er een Glasionomeervulling gemaakt. Deze type vullingen worden vaak als tijdelijk vulmateriaal gebruikt wanneer er later een definitieve vulling gemaakt of op een plaats waar de andere typen vulmaterialen niet kunnen worden gebruikt omdat er sprake is van teveel speeksel. Een glasionomeervulling kan namelijk wel tegen een beetje vocht of speeksel, terwijl een composietvulling hier absoluut niet tegen kan.

Er zijn veel verschillende vormen van ‘preparaties’ die de tandarts kan maken in een kies. Met prepareren bedoelen wij het boren van uw tand of kies. De preparatievorm is afhankelijk van de locatie van het gaatje. Deze kan zowel bovenop de tand kies zitten, aan de zijde van de wang of tong, of tussen 2 tanden of kiezen in. In de praktijk kunnen de uiteenlopende vormen in elkaar overlopen.

Complicaties bij vullingen

Indien het om een diep gaatje (caviteit) gaat, waarbij men bijna in de tandpulpa (de zenuw van de tand of kies) zit, zal de tandarts dit altijd aan u aangeven. Echter indien er erge last ontstaat na het vullen van de tand of kies, is het verstandig altijd even contact op te nemen met de tandarts. De tandarts kan dan vaststellen of er een probleem met de zenuw van de tand is ontstaan en eventueel aanvullende behandelingen uitvoeren.
Soms lijkt een vulling op de juiste hoogte te zijn nadat u klaar bent, maar wanneer u thuis bent lijkt het toch of de vulling nog wat te hoog is. Neem dan ook even contact op met de tandarts zodat deze de vulling nog eens kritisch kan bekijken of aanpassen.

Indien er een verdoving is gebruikt tijdens het vullen van een tand of kies kunt u nog enkele uren een gevoelloosheid van enkele delen van de mond ervaren. Pas op met het drinken van hete thee of hete soep, zodat u niet per ongeluk uw mond verbrandt. Ook bij het eten moet u opletten, omdat de kans bestaat dat u onbewust in uw lip of tong bijt.