Wortelkanaalbehandelingen


De zenuw in de wortel van tanden en kiezen (tandpulpa) kan door tandbederf, of door een lekkende vulling ontstoken raken. Een ontstoken tandzenuw geneest niet meer. Daarom haalt uw tandarts het ontstoken weefsel weg door middel van een wortelkanaalbehandeling. Dit wordt gedaan, omdat anders de ontsteking zich naar het kaakbot kan uitbreiden, waardoor uw kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren kan gaan. Uiteindelijk kan dit zelf leiden tot het los gaan staan of zelfs uitvallen van uw tanden of kiezen.

Wortelkanaal gereinigd en gevuld

Tijdens de wortelkanaalbehandeling maakt de tandarts uw tand of kies open en verwijdert het ontstoken weefsel. Daarna reinigt hij het kanaal met kleine vijltjes en spoelt hij met een desinfecterende spoelvloeistof. Vervolgens worden de kanalen gevuld. Na de wortelkanaalbehandeling maakt uw tandarts uw tand of kies weer dicht met een vulling en wordt een röntgenfoto ter controle gemaakt.

Verdoving

De wortelkanaalbehandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving, als uw tandweefsel nog (gedeeltelijk) ‘levend’ is. Als uw tandweefsel al is afgestorven is verdoving soms niet nodig.

Bij complexe wortelkanaalbehandelingen kunnen wij u doorverwijzen naar een tandarts-endodontoloog. Een endodontoloog is gespecialiseerd in het uitvoeren van complexe wortelkanaalbehandelingen.